logo

Mobile Aplikacioni

Një aplikacion celular (ose aplikacion celular) është një aplikacion softuerësh i zhvilluar posaçërisht për t'u përdorur në pajisje të vogla kompjuterike pa tel, si telefonat inteligjentë dhe tabletët, në vend të kompjuterëve desktop ose laptop.


Android

Android është një sistem operativ celular i bazuar në një version të modifikuar të kernelit Linux dhe softuerëve të tjerë me burim të hapur, i projektuar kryesisht për pajisjet celulare me ekran me prekje si telefonat inteligjentë dhe tabletët. Android është zhvilluar nga një konsorcium zhvilluesish i njohur si Open Handset Alliance, megjithëse versioni i tij më i përdorur është zhvilluar kryesisht nga Google. Ai u zbulua në nëntor 2007, me pajisjen e parë komerciale Android, HTC Dream, që u lançua në shtator 2008.

IOS

iOS (dikur iPhone OS) është një sistem operativ celular i zhvilluar nga Apple Inc. ekskluzivisht për harduerin e tij. Është sistemi operativ që fuqizon shumë nga pajisjet celulare të kompanisë, duke përfshirë iPhone; termi përfshin gjithashtu softuerin e sistemit për iPad-ët që i përkasin iPadOS-it, i cili u prezantua në 2019-ën, si dhe në pajisjet iPod Touch, të cilat u ndërprenë në mesin e vitit 2022. Është sistemi i dytë operativ celular më i instaluar në botë, pas Android. Është baza për tre sisteme të tjera operative të prodhuara nga Apple: iPadOS, tvOS dhe watchOS. Është softuer pronësor, megjithëse disa pjesë të tij janë me burim të hapur sipas licencës së burimit publik të Apple dhe licencave të tjera.